top of page

HjÀrtligt vÀlkommen till bloggen!



Äntligen slĂ„r vi upp dörrarna till SWOP SHOP bloggen. VĂ€lkommen hit!


HÀr kan du lÀsa inlÀgg och lÀngre artiklar om hÄllbarhet, cirkulÀr ekonomi, klÀdbyten, den gröna rörelsen samt senaste nytt i butiken.


I bloggen samlar vi allt kring vÄra hjÀrtefrÄgor, sÄ att du som Àr kund (eller nyfiken) kan fÄ information och inspiration till en mer hÄllbar livsstil.


Nedan kan du lÀsa första inlÀgget Varför Swoppa? om hur det fungerar att swoppa och varför det Àr sÄ bra.


...och det kommer mer snart!


Vill du inte missa nÄgot? Signa dÄ upp pÄ vÄrt nyhetsbrev sÄ fÄr du ett mail nÀr ett nytt blogginlÀgg kommer ut.


HjĂ€lp oss gĂ€rna genom att gilla och sprida bloggen. 💚


Glöm inte att vi finns pÄ sociala medier. Klicka hÀr för att kolla in vÄra andra lÀnkar!




 


Varför swoppa?


En hÄllbar livsstil Àr möjlig om man vÄgar tÀnka om nÀr det gÀller konsumtion. Det Àr mycket lÀttare och smartare Àn vad man kanske först tror. SWOP SHOPs second handbutik har ett eget cirkulÀrt system med byte vÀrd mot vÀrde - swoppa. I det hÀr inlÀgget besvarar vi frÄgorna vad swoppa Àr och varför det Àr sÄ bra.

Bild pÄ swop shop och Äterbrukets fasader.


Vad Àr swoppa?


Swoppa Àr SWOP SHOPs alldeles egna koncept att byta klÀder och saker vÀrde mot vÀrde. För varje inlÀmnat plagg samlar du gröna hjÀrtan som vi kallar det. Gröna hjÀrtan fungerar som en valuta att betala med i butiken. En tröja för 3 hjÀrtan, en jacka för 10 hjÀrtan och sÄ vidare. Man kan swoppa i butiken eller hitta privatpersoner att swoppa med pÄ vÄr webbplats. Vi har fokus pÄ dam- och barnklÀder men i butiken finns Àven herrklÀder, leksaker, och böcker. NÀr man swoppar Àr det win win win för dig, för butiken och miljön.


Hur gör jag?


För att börja swoppa behöver du bara ta med dig en pÄse hela och rena saker (klÀder, leksaker, böcker) till vÄr butik. Efter en vÀrdering pÄ kvalitet och skick betalar du en avgift för tjÀnsten att fÄ swoppa vÀrde mot vÀrde. Avgiften kallas för en inlÀmningsavgift och Àr endast 25 % motsvarande det inlÀmnade vÀrdet. Om du lÀmnar in för 4000 kr betalar du 1000 kr men dÄ har du 4000 kr till godo, i form av gröna hjÀrtan, att köpa för vid ett annat tillfÀlle.


Om du inte vill swoppa direkt kan du skapa ett konto och bli SWOP-medlem, vilket du blir för endast 29 kr/mÄnad. MÄnadsavgiften innebÀr att du som kund kan lÀmna in ett plagg varje mÄnad utan att betala inlÀmningsavgiften. Om man inte betalar avgiften per mÄnad dÄ Àr dÀr en utcheckningsavgift som Àr lika mycket som inlÀmningsavgiften fast pÄ det vÀrdet du vill bruka. Om du har lÀmnat in saker för 1000 kr betalar du 250 kr och har 1000 till godo, om du vill bruka 200 av de 1000 ett halvÄr senare dÄ Àr dÀr en avgift pÄ 50 kronor för att du inte signat upp som medlem. Det Àr fördelen med att vara medlem att det aldrig finns nÄgon utcheckningsavgift och du fÄr lÀmna in ett plagg varje mÄnad kostnadsfritt. Man kan ha ett kostnadsfritt konto, man kan ha hjÀrtan till godo, men vill man anvÀnda dem dÄ Àr det en avgift per mÄnad.


Varför betalar man en avgift?


Det korta svaret Àr för att verksamheten ska gÄ runt. Alla verksamheter behöver en viss ekonomi för att kunna finnas. Hos SWOP SHOP betalar du för tjÀnster istÀllet för produkter. Du betalar för tjÀnsten att swoppa och avgiften Àr en fjÀrdedel av vÀrdet du lÀmnar in. Det gÄr bra att köpa klÀder pÄ det vanliga sÀttet utan gröna hjÀrtan, men byteshandel Àr win win för plÄnboken och miljön. PÄ det sÀttet skapas en cirkulÀr ekonomi dÀr saker Äterbrukas och skapar minimalt med avfall.


“Man behöver inte Ă€ga sina saker, det fĂ„r absolut bli en favorit i garderoben men du kan ha den i tvĂ„, tre Ă„r och sedan kan du lĂ€mna in den om det Ă€r i bra skick.” - Jane Olsson, grundare av SWOP SHOP


Varför swoppar man?

Det finns flera skÀl till varför man börjar swoppa. SWOP-kunden Àr generellt nÄgon som varken vill sÀlja eller bara ge bort sina saker, man har tappat förtroendet för vÀlgörenhetsorganisationerna, tröttnat att stÄ pÄ loppisar och tycker det Àr för omstÀndigt att lÀgga ut allt till försÀljning online. En annan faktor Àr att det Àr svÄrt att fÄ nÄgonting för sakerna online eftersom den marknaden blivit sÄ stor. Folk vill ha grejer nÀstan gratis och helst fraktfritt. DÄ börjar man swoppa för att man insett att det Àr bÀttre att byta saker vÀrde mot vÀrde. Man gillar tanken att ha vÀrdet till godo.


TjÀnster istÀllet för produkter

Bild pÄ syateljé till allas sömmerska som jobbar med en kund.

Men second hand industrin blomstrar ju just nu. Är inte det bra? Det Ă€r jĂ€ttebra att second hand-industrin vĂ€xer. Dock har konkurrensen blivit sĂ„ stor att Ă€ven dessa butiker slĂ„ss om kunderna och pressar priserna uppĂ„t. SWOP SHOP erbjuder ett alternativ som Ă€r sĂ„ cirkulĂ€rt det gĂ„r att vara och hĂ„llbart i alla led. Byt, lĂ„na, hyr och laga saker istĂ€llet för att köpa nytt.


För att kunna ta hand om sina saker behöver man lite kunskap. Om hur man tar hand om olika material till exempel. TvÀttrÄd, lagning, lÀra sig hur man bÀst tar hand om polyester vs. bomull. Har du inte kunskapen sjÀlv finns det sömnadstjÀnster och företag som Äterbrukar, samt mÀngder av tips och tricks och guider pÄ nÀtet. Eller sÄ kan du ta med plagget till SWOP SHOP och lÀmna in det till vÄr samarbetspartner syateljé till alla om du har ett plagg som behöver lagas eller Àndras.


Har du klÀder liggandes i garderoben som du aldrig anvÀnder? LÀmna in det hos oss och börja swoppa!


/Julia Jarvi, praktikant

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page