top of page

Hjärtligt välkommen till bloggen!Äntligen slår vi upp dörrarna till SWOP SHOP bloggen. Välkommen hit!


Här kan du läsa inlägg och längre artiklar om hållbarhet, cirkulär ekonomi, klädbyten, den gröna rörelsen samt senaste nytt i butiken.


I bloggen samlar vi allt kring våra hjärtefrågor, så att du som är kund (eller nyfiken) kan få information och inspiration till en mer hållbar livsstil.


Nedan kan du läsa första inlägget Varför Swoppa? om hur det fungerar att swoppa och varför det är så bra.


...och det kommer mer snart!


Vill du inte missa något? Signa då upp på vårt nyhetsbrev så får du ett mail när ett nytt blogginlägg kommer ut.


Hjälp oss gärna genom att gilla och sprida bloggen. 💚


Glöm inte att vi finns på sociala medier. Klicka här för att kolla in våra andra länkar!
 


Varför swoppa?


En hållbar livsstil är möjlig om man vågar tänka om när det gäller konsumtion. Det är mycket lättare och smartare än vad man kanske först tror. SWOP SHOPs second handbutik har ett eget cirkulärt system med byte värd mot värde - swoppa. I det här inlägget besvarar vi frågorna vad swoppa är och varför det är så bra.

Bild på swop shop och återbrukets fasader.


Vad är swoppa?


Swoppa är SWOP SHOPs alldeles egna koncept att byta kläder och saker värde mot värde. För varje inlämnat plagg samlar du gröna hjärtan som vi kallar det. Gröna hjärtan fungerar som en valuta att betala med i butiken. En tröja för 3 hjärtan, en jacka för 10 hjärtan och så vidare. Man kan swoppa i butiken eller hitta privatpersoner att swoppa med på vår webbplats. Vi har fokus på dam- och barnkläder men i butiken finns även herrkläder, leksaker, och böcker. När man swoppar är det win win win för dig, för butiken och miljön.


Hur gör jag?


För att börja swoppa behöver du bara ta med dig en påse hela och rena saker (kläder, leksaker, böcker) till vår butik. Efter en värdering på kvalitet och skick betalar du en avgift för tjänsten att få swoppa värde mot värde. Avgiften kallas för en inlämningsavgift och är endast 25 % motsvarande det inlämnade värdet. Om du lämnar in för 4000 kr betalar du 1000 kr men då har du 4000 kr till godo, i form av gröna hjärtan, att köpa för vid ett annat tillfälle.


Om du inte vill swoppa direkt kan du skapa ett konto och bli SWOP-medlem, vilket du blir för endast 29 kr/månad. Månadsavgiften innebär att du som kund kan lämna in ett plagg varje månad utan att betala inlämningsavgiften. Om man inte betalar avgiften per månad då är där en utcheckningsavgift som är lika mycket som inlämningsavgiften fast på det värdet du vill bruka. Om du har lämnat in saker för 1000 kr betalar du 250 kr och har 1000 till godo, om du vill bruka 200 av de 1000 ett halvår senare då är där en avgift på 50 kronor för att du inte signat upp som medlem. Det är fördelen med att vara medlem att det aldrig finns någon utcheckningsavgift och du får lämna in ett plagg varje månad kostnadsfritt. Man kan ha ett kostnadsfritt konto, man kan ha hjärtan till godo, men vill man använda dem då är det en avgift per månad.


Varför betalar man en avgift?


Det korta svaret är för att verksamheten ska gå runt. Alla verksamheter behöver en viss ekonomi för att kunna finnas. Hos SWOP SHOP betalar du för tjänster istället för produkter. Du betalar för tjänsten att swoppa och avgiften är en fjärdedel av värdet du lämnar in. Det går bra att köpa kläder på det vanliga sättet utan gröna hjärtan, men byteshandel är win win för plånboken och miljön. På det sättet skapas en cirkulär ekonomi där saker återbrukas och skapar minimalt med avfall.


Man behöver inte äga sina saker, det får absolut bli en favorit i garderoben men du kan ha den i två, tre år och sedan kan du lämna in den om det är i bra skick.” - Jane Olsson, grundare av SWOP SHOP


Varför swoppar man?

Det finns flera skäl till varför man börjar swoppa. SWOP-kunden är generellt någon som varken vill sälja eller bara ge bort sina saker, man har tappat förtroendet för välgörenhetsorganisationerna, tröttnat att stå på loppisar och tycker det är för omständigt att lägga ut allt till försäljning online. En annan faktor är att det är svårt att få någonting för sakerna online eftersom den marknaden blivit så stor. Folk vill ha grejer nästan gratis och helst fraktfritt. Då börjar man swoppa för att man insett att det är bättre att byta saker värde mot värde. Man gillar tanken att ha värdet till godo.


Tjänster istället för produkter

Bild på syateljé till allas sömmerska som jobbar med en kund.

Men second hand industrin blomstrar ju just nu. Är inte det bra? Det är jättebra att second hand-industrin växer. Dock har konkurrensen blivit så stor att även dessa butiker slåss om kunderna och pressar priserna uppåt. SWOP SHOP erbjuder ett alternativ som är så cirkulärt det går att vara och hållbart i alla led. Byt, låna, hyr och laga saker istället för att köpa nytt.


För att kunna ta hand om sina saker behöver man lite kunskap. Om hur man tar hand om olika material till exempel. Tvättråd, lagning, lära sig hur man bäst tar hand om polyester vs. bomull. Har du inte kunskapen själv finns det sömnadstjänster och företag som återbrukar, samt mängder av tips och tricks och guider på nätet. Eller så kan du ta med plagget till SWOP SHOP och lämna in det till vår samarbetspartner syateljé till alla om du har ett plagg som behöver lagas eller ändras.


Har du kläder liggandes i garderoben som du aldrig använder? Lämna in det hos oss och börja swoppa!


/Julia Jarvi, praktikant

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page