top of page

Vad är hållbart mode?

Bild på kläder i ett klädställ med en hylla med gröna växter ovanför.

Hållbart mode är ett begrepp som blir allt vanligare inom modebranschen. Mode som är hållbart. Fler och fler får upp ögonen för hållbara koncept, både miljömässigt och ekonomiskt. Även stora modeföretag har påbörjat processen till hållbart mode och visar gärna upp sitt arbete. Det finns definitivt företag som vill ställa om till en grön produktion som har mindre påverkan på miljön. De stora etablerade företagen behöver göra stora omställningar men då behöver de också konsumenter som visar vägen. Företag som redan är helt gröna, hållbara och miljömedvetna är lite svårare att hitta - men de finns.


Vad kan du själv göra som konsument?


Om hållbarhet är viktigt för dig finns det många saker du kan göra för att förändra dina konsumtionsvanor. Att välja hållbart mode framför “fast fashion” är en av de största insatser du kan göra. Låt kläderna få kosta och fokusera på bra material som håller länge. Tar du väl hand om dina kläder håller de dessutom ännu längre vilket sparar pengar och resurser.


Men vad innebär då hållbart mode? Låt oss bryta ner det.

Naturskyddsföreningen definierar hållbart mode som följande:


  • Shoppa second hand Köp kläder i en fysisk eller digital second hand-eller vintagebutik.

  • Hyra kläder Till bröllopet, studentbalen och festen kan man hyra sina kläder, istället för att spendera mycket pengar på ett plagg du kanske bara använder en gång.

  • Byta Byt kläder i en klädbytarbutik, delta i eller arrangera själv en klädbytardag (eller klädbytarfest?) med dina kompisar. Lämna in plagg till SWOP SHOP och byt värde mot värde.

  • Re-design & laga Gör om gamla kläder och textilier till något nytt och användbart. Laga plagg som har hål och slitningar. Sy själv eller lämna in på ett ställe som kan re-designa eller laga åt dig (t.ex. Syateljé för alla och Repamera).

Om man ändå någon gång behöver köpa nytt så är det bästa att tänka på följande:

  • Välj olika material Välj kläder i material från företag som producerar på ett grönt sätt. Både naturmaterial och syntetmaterial kan återvinnas till nya plagg. Håll utkik efter om plagget är gjort på återvunnet material.

  • Slow fashion Kläder i finare kvalitet som tillverkats på ett miljövänligt sätt. Investera i lite dyrare kläder som producerats grönt och som håller länge. Satsa på kvalitet framför kvantitet. Lin och hampa är exempel på finare material med lång hållbarhet.

  • Miljömärkning Kolla om plagget har en miljömärkning. Märkningen visar att miljökrav har ställts på produkten och har producerats med mindre miljöpåverkan. Lista över olika svenska miljömärkningar och EU-märkningar finns här.


Funkar det då?


Allt detta bidrar till minskad negativ effekt på miljön. Det handlar om att använda material som redan finns i omlopp. Om att skapa en hållbar cirkel från produktion till konsument.

När det gäller arbetstillfällen i en ny cirkulär ekonomi, skulle arbetstillfällen som försvinner från nyproduktion att återskapas i återvinnings- eller återbruksbranscherna. Att välja hållbart mode är klimatsmart och ekonomiskt smart och alla kan göra det.


Ett steg till att börja är att bli medlem hos SWOP SHOP och börja swoppa!


/Julia Jarvi, praktikant


Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page