top of page

Om cirkulär ekonomi


“Det är framtiden.” - Jane Olsson, grundare av SWOP SHOP

Grunden för vår affärsidé är cirkulär ekonomi, ett begrepp som är superhett i dessa klimatkristider. Förståelsen för att vi behöver ställa om från det traditionella systemet till en ny ekonomi växer - cirkulär ekonomi. Enkelt förklarat är cirkulär ekonomi ett kretslopp (se bild nedan) medan den traditionella ekonomin är linjär med en början och ett slut. I det cirkulära kretsloppet går avfallet tillbaka in i produktionen och återanvänds. Som det är idag blir avfallet just bara avfall på soptippar eller så bränns det upp.


En illustrerad bild av hur cirkulär ekonomi fungerar
Bild lånad från Naturskyddsföreningen

Den globala ekonomin är ett komplext system som många personer tjänar väldigt mycket pengar på. Man tar genvägar för att generera så mycket pengar som möjligt på kortast tid. På kort sikt fungerar det men är inte hållbart i längden och däri ligger problemet.


Omställning


En cirkulär ekonomi bygger på:

  • Cirkulär produktion och produktdesign

  • Cirkulära sätt att konsumera och använda material, produkter och tjänster

  • Giftfria och cirkulära kretslopp

  • Drivkraft för näringsliv och aktörer, genom åtgärder som uppmuntrar till innovation och cirkulära affärsmodeller.

Allt som kan återvinnas ska återvinnas så många gånger som möjligt. Det ska vara lätt för både konsumenter och producenter att vara cirkulära.


Ska nyproduktion fortsätta?


En viss nyproduktion kommer alltid att behövas. Det är inte alla material som går att återvinna. Det som återvinns kan bara gå igenom den processen ett visst antal gånger innan det blir för dålig kvalitet. Men vinsten är gjord genom en förlängd livscykel.


Ett exempel på material som inte går att återvinna är porslin. Därför är det bästa att porslinssaker går till second hand och säljs eller byts vidare, så att det går runt i systemet så länge som möjligt. Förr eller senare hamnar det på sophögen men vägen dit kan förlängas betydligt.


Det behövs lagar och regleringar


Vad finns det för utmaningar för en cirkulär omställning?

I nuläget gynnar inte systemet cirkulär konsumtion. Men det händer definitivt saker som för oss närmre ett cirkulärt system. I juli 2020 gick regeringen ut med att man vill ställa om Sverige till en cirkulär ekonomi, och listar en nationell strategi för detta. Politiken är viktig för att stifta lagar och regleringar kring design och produktion. Då stöttas företagen att ställa om till cirkulärt.


Textilåtervinning, att ta gamla textilier och göra om till nytt, har länge varit en huvudvärk eftersom det inte varit lönsamt. Värdet av textilavfall är för lågt för att det ska löna sig för marknaden att utveckla system för återvinning. Ett grundproblem är att många nyproducerade kläder idag består av en blandning av material som först måste separeras innan man kan väva nytt tyg. Det krävs effektiv sortering av stora volymer. Detta är dock på väg att förändras. Sysav har utvecklat världens första storskaliga anläggning för textilsortering i Malmö, vilket möjliggör inhemsk produktion av återvunnen textil. Tekniken möjliggör en ny standard för klädbranschen.


💚


SWOP SHOP är en del av den gröna rörelsen som vill se en omställning till cirkulär ekonomi. När vi startade upp var det tufft att få hjälp från myndigheter eftersom verksamheten inte passade in i de fack som redan fanns. Då gjorde vi vår egen grej istället och på vägen hittade vi samarbetspartners som delar våra ambitioner. Byteshandel förknippar man gärna med kostnadsfritt och det har varit den allra största utmaningen. Att vi har gjort byteshandel till ekonomi, att det blir pengar av det och det ska vara rättvist är ett utmanande koncept. Framtiden är ljus för det cirkulära samhället!


/Julia Jarvi, praktikant

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page